Tandvårdsrädsla hos barn


Tandvårdsrädsla hos barn är ett vanligt problem. Många barn vet inte vad som väntar och därför kan de känna oro inför besöket. Det finns dock en rad knep du som vårdnadshavare kan ta till för att hjälpa ditt tandvårdsrädda barn.  

Till att börja med bör du inte dela med dig av din eventuella tandvårdsrädsla till ditt barn. Prata inte illa om tandläkaren och berätta inte att du tycker att det är obehagligt, det ger signaler till ditt barn att det är något man inte ska tycka om. 

Många brukar locka sina barn med att berätta om en belöning efter behandlingen. Det ger också indikationer på att tandläkaren är något dåligt.  

Det är svårt för ett barn att förstå vad en tandläkare är, därför kan det vara bra att försöka göra tandläkaren mer mänsklig för barnet och bland annat berätta vad tandläkaren heter. Tillsammans kan ni kanske diskutera var ni tror att tandläkaren bor och vad hen äter för godis. Gör tandläkaren till en rolig person. 

Om du upplever ditt barn som väldigt oroligt kan du ringa till kliniken och berätta om situationen så förbereder tandläkaren inför ditt barns besök redan innan du anlänt. Ni kan också tillsammans med tandläkaren prata om de olika verktygen som finns i rummet. 

Remiss till pedodontist 
Om ditt barn lider av svår tandvårdsrädsla eller av andra anledningar kräver specialisttandvård kan ni bli remitterade till en pedodontist. Det är en tandläkare med specialistutbildning inom barntandvård. Hit kan barn med exempelvis funktionsvariation som kräver extra kommunikationsinsatser komma. Barn med vissa typer av ätstörningar kan också behöva träffa en pedodontist då kräkningar skadar tandens emalj. 

För att få remiss till en pedodontist behöver ni träffa en allmäntandläkare som gör en bedömning och därefter remitterar vidare. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *