Vägrar ditt barn att borsta tänderna? Vi har lösningen!

Många är vi som har varit där. Det är dags att gå och lägga sig och du fasar för ytterligare en kväll av bråk och skrik när det är dags för ditt barn att borsta tänderna. Kanske har ni ständiga bråk om att barnet inte vill öppna munnen, får raseriutbrott, är mycket ledset eller kanske till och med är rädd. Som vuxen är man så van vid rutinen att man kan ha svårt att förstå varför det är så ”jobbigt och svårt”, men för barn är tandborstningen fortfarande något som de vänjer sig vid.

Vi finns här för att göra en svår situation lite enklare och har bullat upp med massor av bra knep som du kan använda dig av för att förenkla tandborstningen. Kom ihåg att barn sällan säger nej till något som är roligt, vilket betyder att du måste skapa en lek av att borsta tänderna!

Lek er till tandborstning

Så, hur ska man då göra? Just det här med att skapa en lek av tandborstningen är ett mycket bra sätt att underlätta för sig själv och för barnet. Det är mycket lättare att ta avstånd om det kommer en barsk förälder emot en med tandborsten i högsta hugg, än vad det är om något ”leker” sig fram. Med det sagt vill vi alltså uppmuntra dig att ta tandborstningen till barnets nivå. Det är inte alla fighter man vinner genom att vara bestämd.

Förklaring är viktigt

Barn är mycket smartare än vi tror så var försiktig med att underskatta ditt eget. Du som förälder ska se till att barnet har ett bra välmående och detta inkluderar att förklara för barnet varför tandborstning måste ske. Om barnet förstår varför det är viktigt att borsta tänderna så är de oftast mer villiga att samarbeta. Se dock till att du inte använder skrämseltaktiker.