Minska barnets rädsla inför tandläkarbesöket

Att känna rädsla inför ett tandläkarbesök är lika vanligt hos barn som hos vuxna. Det är inte ovanligt att barnet tror att besöket ska orsaka smärta och att det är farligt att gå till tandläkaren. Här är det viktigt att du som förälder agerar rätt. Har du egen tandläkarskräck måste du se till att inte föda på barnets rädsla och inte prata negativt om tandläkaren, hur svårt det än är.

Det finns flera sätt som du kan gå tillväga för att lugna ditt barn inför det första besöket. På så sätt kan det kännas tryggare att gå till tandläkaren, både nu och i framtiden.

Kontakta tandläkaren

Se till att du kommer i kontakt med tandläkaren eller mottagningen innan ditt barn ska på sitt besök. Då kan du informera mottagningen om att ditt barn är rädd och behöver extra pedagogiskt stöd.

Boka in ett längre besök

I många fall känns det bättre om man först fått lära känna tandläkaren lite grann. Hör dig för med mottagningen om det finns möjlighet att boka in ett besök som är lite längre, så att ditt barn inte känner någon stress inför den nya situationen.

Läs barnböcker om tandläkare

Att läsa böcker om hur det går till hos tandläkaren är ett mycket bra alternativ för de barn som behöver lite extra förberedelse och som vill veta hur ett besök går till. Var bara noggrann med att inte välja några böcker för större barn eller som kan ha inslag som kan vara skrämmande. Här är det trygghet som du ska skapa!

Var på plats i tid

Bara att få bekanta sig med väntrummet kan ta bort mycket av nervositeten. De flesta tandläkarkliniker har dessutom ett litet lekrum, där ditt barn kan underhålla sig under tiden. På så sätt kan barnet också förknippa tandläkarmottagningen med något kul. En plats där man får leka med nya leksaker.