Gör tandläkarbesöket lekande lätt

Oavsett om det är första, andra eller femte besöket hos tandläkaren kan ditt barn känna en viss oro inför besöket. I en ung, och även i en vuxen, ålder är tandläkarbesök något som kan kännas obekvämt och obehagligt. Man vet inte riktigt vad som väntar och kanske vet man inte om det krävs några åtgärder. Som vuxen har man ändå en viss koll på hur ett tandläkarbesök går till, men barn förstår och upplever inte alltid situationen på samma sätt.

Som förälder kan du göra otroligt mycket för att ditt barn ska känna sig trygg med att gå till tandläkaren och förstå att det inte är något farligt. Till att börja med gäller det att du väljer en bra tandläkarkedja i Stockholm som du tycker är pålitlig. Är ditt barn mycket rädd kan det vara en god idé att välja en mottagning där de är specialiserade på barn och tandläkarrädsla.

Finns där för ditt barn – det hjälper mer än du tror

Att läsa böcker om tandläkarbesök för barn eller prata om besöket innan är bra sätt för ditt barn att förbereda sig mer inför tandläkarbesöket. Vi tycker dock att du som förälder kan göra mycket mer än så för att lugna ett barn som känner sig orolig eller rädd. Ett bra sätt att visa att du finns där för ditt barn är genom att låta barnet sitta i ditt knä under tandläkarbesöket. Det är sällan någon tandläkare som har något emot detta, just eftersom undersökningen går lättare.

Att fira efteråt är minst lika viktigt som att förbereda innan. Ditt barn ska veta vad som väntar hos tandläkaren, men ska också ha något roligt att se fram emot. Efter det första tandläkarbesöket (eller det andra eller fjärde som barnet har klarat av) kan ni bestämma något roligt att göra tillsammans. På så sätt får barnet något att längta till!