Få mer kvalitetstid med barnen

Känner du att du inte får tillräckligt mycket tid tillsammans med dina barn? Idag är det inte ovanligt att många lever under en ständig stress och detta gäller kanske främst föräldrar. Det är mycket som man måste ha koll på och mycket som måste vara i ordning för att vardagen ska kunna fungera hyfsat normalt. Visst kan det kännas skönt att veta att tvätten är klar, middagen uppäten, disken tagen och läxorna lästa – men hur blev det med kvalitetstid? Hann du fråga dina barn hur skolan eller förskolan var? Hann ni läsa den där boken eller hann ni lägga pussel som du hade lovat?

Många föräldrar känner dåligt samvete över att de inte hinner spendera så mycket tid med sina barn som de önskar, men här handlar det om prioriteringar. Många har helt enkelt väldigt svårt för att släppa de sysslor som inte är direkt akuta eller nödvändiga, för att leka eller umgås med sina barn. Orsaken till detta är inte för att man inte vill eller orkar, utan för att det finns en ständig press om att kunna hantera allt till 100 % och samtidigt ha ett skinande rent hem.

Så får du mer kvalitetstid

Vill du ha mer kvalitetstid måste du ta den! Det är faktiskt inte svårare än så. Se över dagen redan innan den har börjat på riktigt och se om du verkligen måste ta tvätten efter middagen eller om det kan vänta tills barnen har gått och lagt sig. Är de mindre barn kan du med fördel inkludera dessa i de vardagliga sysslorna. Många småbarn älskar att få hjälpa till i hemmet, t.ex. genom att sortera tvätt eller diska med en disksvamp för hand.

Kvalitetstid blir också vad man gör det till. Behöver barnen badas? Super! Då finns det ett utmärkt tillfälle för dig att sitta bredvid, prata om dagen eller berätta en rolig saga.