Besöka tandläkaren första gången

Att gå till tandläkaren är sällan något som känns speciellt trevligt, oavsett om man är barn eller vuxen. Som vuxen har man däremot hunnit gå ett flertal gånger och på så sätt skapat sig en bild av tandläkaren och vad ett besök innebär. När barnet ska gå till tandläkaren första gången vet det inte vad som väntar. Det kan kännas spännande och läskigt på samma gång.

Har du tandläkarskräck är det viktigt att du inte för över din rädsla till ditt barn. När det börjar bli dags för det första besöket kan ni tillsammans prata om vad tandläkaren ska göra och hur det går till. Känns det svårt för dig att prata om ämnet kan du med fördel besöka biblioteket för att låna hem en bra bok. Det finns många sagoböcker som handlar om vanliga livssituationer och som du kan använda dig av.

Hitta en bra tandläkare

Det vanligaste är att ditt barn kommer att bli kallat av Folktandvården i det område som ni är bosatta i, men om du inte är nöjd kan du välja en annan klinik till ditt barn. Du kan t.ex. välja en tandläkarkedja i Stockholm som du har hört mycket gott om och som kanske har extra bra hand om just mindre barn.

I de flesta fall brukar det första tandläkarbesöket att gå bra, men det är inte en garanti. Det finns många små därute som helt enkelt vägrar att öppna munnen. Här brukar tandläkarna har riktigt bra knep att ta till. Det är viktigt att tandläkaren är pedagogisk och inte blir sur eller irriterad för att barnet inte samarbetar. Det första besöket kan alltid kännas extra läskigt, just för att man inte vet vad man kan vänta sig och det är här som du som förälder kommer in och fungerar som en bra stöttepelare!