Resa med barn

Att åka iväg på en efterlängtad resa är spännande för både små och stora, men innan du ska resa med barn finns det en hel del saker att tänka på. Här räcker det sällan med att bara packa det nödvändigaste, ta på sig skorna och gå utanför dörren, utan här krävs mer planering än så. Extra viktigt är det om ni ska vara borta länge eller om ni ska åka utomlands.

Barn har inte samma tankesätt som vuxna och de blir snabbt uttråkade, hungriga eller behöver sova för att bli på bra humör. Vi har satt ihop en lista med några riktigt bra punkter som kan hjälpa dig att se till så resan går så smidigt som möjligt.

Bästa tipsen för en smidigare resa

Det finns lösningar och knep att ta till för att din resa ska gå lite lättare och bli lite trevligare tillsammans med barnen.

  • Var ute i god tid. Beräkna cirka 30 minuter extra för varje aktivitet eller situation. Det betyder att ni åker 30 min tidigare till flygplatsen, är på busstationen 30 min tidigare än planerat, är vid gaten 30 min tidigare och så vidare. Det är alltid någon som behöver kissa, äta, snyta sig eller får ett utbrott.
  • Ha med dig mycket underhållning, med betoning på mycket! Införskaffa dig roligt pyssel som barnen kan underhålla sig med på flyget eller i bilen. Till de lite större är en ipad ett bra alternativ och de mindre barnen underhålls lätt med roliga saker att äta.
  • Ha viktiga saker nära till hands och se till att alla barn har sitt eget handbagage. Det kan till exempelvis vara en skötväska med det viktigaste till bebisen, en ryggsäck till 3-åringen och en väska till det större barnet. På så sätt har alla det de behöver, nära till hands!
  • Planera resan! Ja, det underlättar mer än du tror. Planera in vart ni ska rasta, när ni ska rasta och kontrollera så det finns toaletter!