Munhygien för barn

Redan från en mycket liten ålder får vi lära oss att man ska borsta tänderna morgon och kväll. Genom att borsta noggrant två gånger om dagen och använda tandtråd kan man hålla tandtrollen borta och slipper dålig andedräkt. Vissa barn har väldigt lätt för att borsta tänderna och ser det inte som något speciellt alls. Andra kan tycka att det är väldigt jobbig och en situation som skapar stress varje dag.

Oavsett om ditt barn gillar eller ogillar att borsta tänderna är det otroligt viktigt att du som förälder ändå ser till att borstningen utförs. Om barnet vägrar öppna munnen kan man behöva ta till olika knep, t.ex. att muta (ja, det är okej) eller att kittla så att barnet skrattar, och sedan fort ta in tandborsten. Tack vare modern teknik finns det idag även spel som man kan använda sig av, t.ex. finns det tandborstar som du kopplar till en iPad och där barnets tandborste ”förvandlas” till en raket som flyger runt i rymden (läs munnen).

Så ska barnens tänder skötas

Barn har samma rekommendationer på tandvård och munhygien som vuxna. Det betyder att barnens tänder ska borstas två gånger om dagen och detta redan från att den allra första tanden har dykt upp. För att säkerställa att ditt barn får tänder som är starka och friska är det viktigt att du väljer en tandkräm som innehåller fluor.

Du behöver inte oroa dig för att fluoret kan vara en hälsofara för ditt barn, snarare fungerar det tvärtom! Det man däremot bör ha i åtanke är att man inte ska använda för mycket tandkräm och att man ska välja en tandkräm som är anpassad efter barnets ålder. Idag kan du till exempelvis hitta tandkrämer till barn på 0-3 år, men även 3-6 år, 6-12 år och så vidare. Dessa är specifikt framtagna för att passa just barn!