Liv Ringström

Jag tänker aldrig må dåligt över mitt utseende igen

Jag vaknade upp och insåg att jag skadar inte bara mig själv genom att tycka illa om mitt utseende utan jag skadar mina barn precis lika mycket. Att vakna upp sådär var det bästa som hänt mig för nu trivs jag med min kropp.

Under mina tonår så kunde jag inte titta på mig själv och vara nöjd över något med min kropp och pågrund av detta så försökte jag gå ner i vikt och jag utvecklade ett självskadebeteende. Jag har aldrig varit den som stått timmar framför spegeln för att bli fin , jag var snarare den som gick förbi spegeln fort för att slippa synas, för att inte låta mig provoceras av mig själv. Jag var underviktig, mådde psykiskt dåligt och hade ingen respekt för min kropp för fem öre. När jag tänker tillbaka på denna tiden så funderar jag hur jag tänkte, jag tycker lite synd om mig för jag var inte gammal.. Jag hade verkligen en skev bild och inte på media men på mig själv.

Idag är jag 22år gammal, jag har fått två barn och det är klart kroppen förändras av graviditeter men jag kan inte säga att jag är missnöjd över vad graviditeterna har gjort med mig och min kropp. Jag har en mjuk mage, jag har en ledsen navel och små bristningar. Idag väger jag mer än vad jag gjorde då men det har ingen betydelse, jag kan välja att bli mindre eller större, jag kan välja hur jag vill forma min kropp men även om jag inte kan få bort bristningarna så kan jag sudda ut det negativa tänket till dom.

Jag har mått så dåligt över mig själv att jag inte orkar göra det längre, jag vill älska mig själv eller åtminstone acceptera varenda centimeter av mig själv. Och om jag inte gör det för mig själv så tänker jag göra det för mina barn för är det någon som påverkar dom så är det jag. Har ni hört det där barn gör som föräldrar gör och inte säger , det är sant! Hur jag vet detta? Jo, en dag så kom min dotter hem ifrån dagis och sa att hon inte var tillräckligt fin. Hur kan ett litet barn säga att hon inte är tillräckligt fin? hon hör mig, hon ser mig!

Om jag går runt och klagar på mitt utseende så är det inte konstigt om hon kommer och klagar på sitt utseende, hon kanske inte ens förstår vad hon säger men hon säger det för att jag gör det, hon vill känna det jag känner för att det är jag som lär henne och det är mig hon dagligen ser. Kan jag förändra mina barns syn på sig själva så är det klart jag gör det om det är till det bättre.

_____

Men nej, det är inte alltid lätt att bara vända blad rakt upp och ner , ibland så kan det komma dagar då jag är missnöjd över något men det brukar jag fort kunna skaka av mig och att ha den makten att kunna skaka av det negativa är väldigt skönt och befriande. Man behöver inte alltid älska allt på en gång men att acceptera är en bra början, väldigt viktigt faktiskt! Det är en jävla grym känsla när man lyckas och när man kommer från det där stadiet där man jämför, gömmer sig och är rent jävla osäker så låt det ta lite tid om det måste, det är värt det.

Och oavsett om man har barn eller inte så ska man vara nöjd med sig själv, man ska hitta en jävla massa rätt och mindre fel på sig själv. Man ska trivas med sin kropp för man kommer tillbringa hela sitt liv i den.

Medusa 7 månader

Min underbara lilla skruttfia, hon är redan 7månader! Jag kan verkligen inte förstå hur fort tiden går och det säger jag varje månadsdag, haha. Men det är sant.

Medusa har ju iallafall fått en liten tand som jag tidigare skrivit, jag fick inte bara se den utan känna den ganska ordentligt när hon bet tag i mitt finger med den lilla men sylvassa taggen. Hon är som en liten fisk i vattnet och plaskar omkring och om hon inte badar så vill hon gärna sitta i sin gåstol så hon kan rusa omkring i vardagsrummet och jaga växterna. Det är väldigt sällan hon vill ligga ner, har man tur är hon nöjd när hon får sitta men annars är det stå upp som gäller och har nog alltid varit så.

Medusa har fått någon period där hon vaknar på nätterna men jag har varit likadan så vet inte riktigt vad det beror på, men idag så var hon riktigt trött efter en vaken natt för hon somnade i sin matstol när jag gav henne lite gröt så det var bara att flytta över henne till sängen.

Jag hoppas hon kommer in i det här med att sova nätterna igen för det är nog skönast för oss alla, dock kan jag ju inte klaga dom gånger hon vaknar på nätterna heller då hon alltid skiner upp som en sol och får en att bara smälta och glömma det som då kändes lite jobbigt.